Neapol słynie z pizzy, Wadowice z kremówki, a Podkowa Leśna? V KONKURS NA PODKOWIAŃSKI PRODUKT LOKALNY |
W ramach obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa odbędzie się konkurs na produkt lokalny, którego laureaci zdobędą nagrodę Burmistrza Podkowy Leśnej, Publiczności, Towarzystwa Przyjaciół Miasta Ogrodu Podkowa Leśna i wieczną chwałę twórcy podkowiańskiego produktu lokalnego.
Drodzy mieszkańcy, peklujcie, nastawiajcie, mieszajcie, pieczcie i do zobaczenia podczas degustacji.
Regulamin konkursu na ,,PODKOWIAŃSKI PRODUKT LOKALNY”
przeprowadzony w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa 2014 r.
I. Cel konkursu
1. Gromadzenie i upowszechnianie wiedzy o oryginalnych lokalnych produktach żywnościowych oraz potrawach, przygotowywanych w gospodarstwach domowych.
2. Dotarcie do produktów żywnościowych oraz potraw charakterystycznych dla naszego regionu, wytwarzanych dla celów komercyjnych, które mogą stać się wizytówką Podkowy Leśnej.
3. Wykorzystanie produktów regionalnych:
a. do promowania Miasta Ogrodu Podkowa Leśna;
b. jako elementu oferty turystycznej;
c. w celu wzmocnienia poczucia tożsamości lokalnej.
II. Przedmiot konkursu
1. Wystawiane produkty muszą być związane z terenem Podkowy Leśnej lub najbliższej okolicy. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i zwyczajów kultywowanych w naszym regionie.
2. Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
a. produkty lokalne przygotowywane w gospodarstwach domowych,
b. produkty lokalne wytwarzane dla celów komercyjnych.
III. Zasady udziału w konkursie
1. W konkursie mogą wziąć udział osoby i firmy, które przedstawią produkty spełniające podane wyżej warunki oraz złożą formularze zgłoszenia udziału. W opisie produktu należy uwzględnić: nazwę produktu oraz skład i sposób wytwarzania.
2. Przystępując do konkursu uczestnik zobowiązuje się do przestrzegania określonych w regulaminie zasad. W razie odstąpienia od powyższych zasad Komisja konkursowa może wykluczyć uczestnika z konkursu.
IV. Przebieg konkursu
1. Konkurs musi poprzedzić zgłoszenie produktu pisemnie, telefonicznie lub w wersji elektronicznej najpóźniej do godz. 12.00 w dniu 13 września 2014 r.
2. Zgłoszenia powinny wpłynąć na adres organizatora:
Towarzystwo Przyjaciół Miasta Ogrodu Podkowa Leśna, ul. Świerkowa 1,
05-807 Podkowa Leśna, skr. poczt. 138
lub e-mail: anna.foss@wp.pl lub tel. 696 154 642
Wzór formularza jest dostępny na stronie: https://www.archiwum.podkowalesna.pl/
3. Każdy produkt powinien być przygotowany w niewielkich porcjach do degustacji przez Komisję konkursową i mieszkańców obecnych podczas finału konkursu.
V. Komisja konkursowa
W skład Komisji konkursowej wchodzą przedstawiciele samorządu lokalnego oraz organizacji pozarządowych. Komisja działa w składzie 3-osobowym, funkcję sekretarza pełni przedstawiciel organizatora.
VI. Przebieg i rozstrzygnięcie konkursu
Komisja zapozna się z produktami spełniającymi warunki regulaminu, oznakowanymi godłami uczestników konkursu oraz dokona oceny w poszczególnych kategoriach określonych w punkcie II.2. Ogłoszenie wyników nastąpi w dniu finału konkursu, czyli 13 września 2014 r.
VII. Kryteria oceny wyłonienia laureatów
Komisja podczas oceny poszczególnych produktów będzie brała pod uwagę następujące kryteria:
– smak produktu,
– ogólne wrażenie i oryginalność podania,
– dostępność i prostota wytwarzania,
– czy produkt jest znany w regionie,
– atrakcyjność dla ruchu turystycznego i promocji miasta.
VIII. Nagrody
Zwycięzca każdej kategorii otrzyma nagrodę Burmistrza Miasta Podkowa Leśna.
Zdobywcy kolejnych miejsc otrzymają nagrody ufundowane przez Towarzystwo Miasta Ogrodu Podkowa Leśna oraz sponsorów.
Wszyscy uczestnicy otrzymają dyplomy „Podkowiańskiego produktu lokalnego” .
W trakcie konkursu zostanie także przyznana odrębna nagroda publiczności.