Przed tlenkiem węgla, potocznie zwanym czadem można się chronić.
Pamiętajmy o:
– czyszczeniu i udrażnianiu przewodów wentylacyjnych, spalinowych i dymowych
– zapewnieniu obiegu powietrza przez uchylanie okien i niezasłanianie otworów w drzwiach kuchni i łazienki
– regularnych przeglądach urządzeń grzewczych
– montażu czujników tlenku węgla w pomieszczeniach, w których znajduje się urządzenie/piec.
Obowiązkiem właściciela lub zarządcy obiektu, w którym spala się paliwo stałe (np. węgiel, drewno), ciekłe (olej opałowy) lub gazowe (gaz ziemny, propan-butan), jest dokonanie przeglądów przewodów dymowych, spalinowych lub wentylacyjnych.
Przeprowadza się je co najmniej :
– raz w miesiącu – w paleniskach zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych,
– raz na 3 miesiące – w obiektach opalanych paliwem stałym (np. węglem, drewnem)
– raz na 6 miesięcy – w obiektach opalanych paliwem ciekłym lub gazowym,
– raz w roku – przewodów wentylacyjnych.
Przeglądy mogą przeprowadzać osoby posiadające kwalifikacje kominiarskie (np. uprawnienia mistrza kominiarskiego).