Od nowego roku szkolnego została zmieniona forma organizacyjna stołówki w Zespole Szkół w Podkowie Leśnej.
7 września 2015 r. komisja dokonująca wyboru wykonawcy świadczenia usługi – prowadzenie stołówki szkolnej (z możliwością świadczenia usług gastronomicznych dla ludności) wraz z dzierżawą pomieszczeń i wyposażenia kuchni, rekomendowała w oparciu o kryteria zawarte w regulaminie konkursu firmę Skrzywanek Sp. J., J. Skrzywanek, T. Skrzywanek z siedzibą w Osowcu (96-321).
W ramach kryterium – atrakcyjność oferty dodatkowej, ajent zapewnił między innymi:
– przygotowywanie posiłków dla dzieci korzystających ze świetlicy,
– wydawanie śniadań przed godziną 8.00,
– odwoływanie bez konsekwencji finansowych do godziny 9.00 obiadów dla dzieci nieobecnych,
– zakupu tylko jednego dania,
– zamiany obiadu na tak zwany suchy prowiant dla dzieci będących na wycieczkach, a wracających po porze obiadowej,
– przygotowywania posiłków w/g indywidualnych diet,
– przedstawiania jadłospisów z 20 dniowym wyprzedzeniem i możliwości ich modyfikacji na wniosek rodziców,
– zorganizowanie bufetu,
– organizowania warsztatów kuchennych, zajęć z gotowania.
Tym samym zakończyła się praca społecznego zespołu, który miał za zadanie wypracować kryteria oceny ofert, specyfikacji ogłoszonego konkursu jak i wziąć czynny udział w komisji przetargowej.
Wydawanie obiadów dla dzieci nastąpiło od dnia 9 września. Cena pełnego obiadu wynosi 7 zł.
Ogłoszenie konkursu 1 września (a nie wcześniej) było podyktowane tym, że dopiero w piątek 28 sierpnia 2015 po godzinie 17.00 w Dzienniku Ustaw opublikowano ( a dzień wcześniej podpisano) rozporządzenie Ministra Zdrowia do Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Tym samym zakończyła się procedura wprowadzania przepisów wykonawczych do ustawy znowelizowanej w 2014 roku. Było to istotne o tyle, że przepisy zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia miały istotny wpływ na cenę posiłków, a specyfikacja przetargowa wraz z umową musiała być dostosowana do obowiązujących w dniu ogłoszenia konkursu przepisów.
Wszystkie informacje dotyczące zapisywania dzieci na obiad, wydawania posiłków i opłat z tym związanych są dostępne w szkole.